Συνέντευξη με την υπέροχη συγγραφέα Μαριάνθη Πλειώνη

2019-07-26

Είναι ένα υπέροχο κορίτσι που γνώρισα διαδικτυακά και τυχαία, χαίρομαι πολύ που ήρθε στα χέρια μου η ποιητική της συλλογή, έγινε για εμένα και την Υβόννη μου, παιχνίδι, νανούρισμα, τραγούδι ... 

Ας γνωρίσουμε λοιπόν την Μαριάνθη μας ... 

  • Γεννήθηκα στην Αθήνα ένα καλοκαιρινό απόγευμα. Από παιδί γράφω ποιήματα και ιστορίες. Σπούδασα παιδαγωγικά κι έχω κάνει μετεκπαίδευση στο Μαράσλειο Διδασκαλείο στην Ειδική Αγωγή. Δουλεύω σε δημόσιο Δημοτικό σχολείο υποστηρίζοντας μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και αναπηρία σε Τμήμα Ένταξης. Η πρώτη μου ποιητική συλλογή για παιδιά με τίτλο "Με τα φτερά της ελπίδας" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ροές, ενώ πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο μου, με διηγήματα για ενήλικες. Πρόκειται για μία συνεργασία με την συγγραφέα Μαριάνθη Παπάδη κι έχει τίτλο "Δύο Μ στους ίσκιους της αγάπης" από τις εκδόσεις Αρινόη.  


1.Είχατε ονειρευτεί από μικρή να γίνεται συγγραφέας παιδικών βιβλίων ;

  • Ποιήματα έγραφα από μαθήτρια του Δημοτικού με θέματα και εικόνες από τη φύση που με μάγευε. Μάλιστα ένα από αυτά με τίτλο "το δελφίνι" είχε διακριθεί σε ενδοσχολικό διαγωνισμό. Δεν είχα όμως ποτέ ονειρευτεί να γίνω συγγραφέας και μάλιστα παιδικών βιβλίων. Το όνειρο αυτό προέκυψε αργότερα όταν έγινα δασκάλα κι έτσι μπήκα ως ενήλικας πια στον μαγικό κόσμο των παιδιών.
2. Τι σημαίνουν για σας "Τα φτερά της ελπίδας" που είναι και ο τίτλος της ποιητικής σας συλλογής για παιδιά;


  • Τα φτερά της ελπίδας έχουν για μένα μεγάλη συναισθηματική αξία. Είναι το πρώτο μου βιβλίο με ποιήματα για παιδιά και ο τίτλος του βασίζεται στην εικόνα που είχα πάντα στο μυαλό μου για την ελπίδα. Την φανταζόμουν σαν ένα πουλάκι που ανοίγει φτερά, πετάει ψηλά, φωλιάζει παντού και δεν χάνει ποτέ το πέταγμά της.

3. Τι συναισθήματα βιώσατε όταν εκδόθηκε το πρώτο σας βιβλίο;

  • Όταν εκδόθηκε η συλλογή και πήρα στα χέρια μου το βιβλίο, η χαρά μου και η συγκίνηση δεν περιγράφονται. Σκέφτηκα αμέσως χέρια παιδικά να το ξεφυλλίζουν, μάτια να τρέχουν στις πολύχρωμες εικόνες του διαβάζοντας τους στίχους κι ένιωσα ευγνωμοσύνη.

4. Τι πιστεύετε ότι θ΄αποκομίσει ένα παιδί διαβάζοντάς το;

  • Τα παιδιά που διαβάζουν αποκομίζουν πολλά οφέλη τόσο στη βελτίωση του προφορικού και του γραπτού τους λόγου όσο και στην ανάπτυξη της συναισθηματικής τους νοημοσύνης. Διαβάζοντας τα ποιήματα της συλλογής πιο συγκεκριμένα, θα έρθουν σε επαφή με τον έμμετρο λόγο παίζοντας με τις λέξεις και την ομοιοκαταληξία τους, θα ταξιδέψουν στις εποχές του χρόνου και τους μήνες του γνωρίζοντας τις ομορφιές και τις χάρες τους, θα ανέβουν στο μαγικό ποδήλατο της φιλίας, θα κεντήσουν το φόρεμα της ειρήνης και πριν εγκλωβιστούν στη γλύκα της Ζαχαρούπολης, θα μιμηθούν το τραγούδι του τζίτζικα φτιάχνοντας τη δική τους αυτοσχέδια μελωδία.

5. Από πού αντλήσατε την έμπνευσή σας αυτή;

  • Πηγή έμπνευσης αποτέλεσε αρχικά ο γιός μου όταν ήταν μικρός και τα ποιήματα ήταν για μένα ένας τρόπος έκφρασης της τρυφερότητας και της αγάπης μου για εκείνον. Οι μικροί μου μαθητές επίσης, τους οποίους ήθελα να φέρω σ΄επαφή με την ποίηση όχι μόνο μέσα από τα σχολικά βιβλία αλλά κι από τις απλές μας καθημερινές στιγμές,σαν παιχνίδι. Στην πορεία, υποστηρίζοντας μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες,ο έμμετρος λόγος και η δημιουργία στίχων με διευκόλυναν να προσεγγίσω αποτελεσματικά τα παιδιά που δυσκολεύονταν κι έτσι εξακολούθησα να γράφω πιο συστηματικά.

6.Πότε και πώς ξεκινήσατε να το γράφετε;

  • Πολλά από τα ποιήματα της συλλογής χρονολογούνται πριν από αρκετά χρόνια και παρέμεναν κλεισμένα σε τετράδια,αποκόμματα σελίδων,οπισθόφυλλα βιβλίων...Κάποια στιγμή αποφάσισα να τα βγάλω στο φως κάνοντας το όνειρό μου πραγματικότητα. Μίλησα με την Αθηνά Πετούλη, την εικονογράφο της συλλογής, με την οποία γνωριστήκαμε από το διαδίκτυο, της έστειλα τα ποιήματα κι εκείνη ανέλαβε να δώσει με θαυμάσιο τρόπο, κάνοντας μια εξαιρετική εικονογράφηση, πνοή σε κάθε στίχο μου. Κατόπιν ο εκδοτικός οίκος Printa και Ροές επιμελήθηκε την έκδοση και το αποτέλεσμα μου έδωσε μεγάλη χαρά!

7. Ποιο είναι το αγαπημένο σας ποίημα από τη συλλογή αυτή;

  • Δύσκολη ερώτηση διότι δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο...
  • Όλα τ ΄αγαπώ το ίδιο για την ξεχωριστή στιγμή που μεταφέρει το καθένα,για το διαφορετικό μήνυμα που κουβαλάει στις λέξεις του, για την εικόνα και το συναίσθημα που είχα στο μυαλό μου όταν το έγραφα.Για παράδειγμα το " Όνειρο θαλασσινό" το έγραψα όταν ο γιός μου, τριών ετών τότε, κοιμόταν κι εγώ φανταζόμουν τι μπορεί να ονειρεύεται...

8. Πείτε μου ένα παιδικό βιβλίο που θα θέλατε να είχατε γράψει εσείς.

  • "Τα ψηλά βουνά" του Ζαχαρία Παπαντωνίου για τις γλαφυρές περιγραφές της φύσης και των βουνών, για τη φιλία, την αγάπη και την αλληλεγγύη που αναπτύχθηκαν μεταξύ των παιδιών όταν ήρθαν αντιμέτωπα με τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες που έχει η ζωή στα ορεινά μέρη, για την τύχη που είχαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου παλιότερα να το έχουν αναγνωστικό τους. Ήταν ένα βιβλίο που διάβασα πολύ μικρή και μ΄είχε εντυπωσιάσει. Με τον ίδιο ενθουσιασμό εξακολουθώ να το διαβάζω και σήμερα με τους μαθητές μου.

9. Ετοιμάζετε κάτι καινούριο;

  • Έχω στο συρτάρι ένα έμμετρο παραμύθι που περιμένει τη σειρά του, ενώ εδώ και λίγες μέρες κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρινόη μια συλλογή διηγημάτων,για ενήλικες αυτή τη φορά,που έγραψα σε συνεργασία με την πολύ καλή μου φίλη και συνονόματη Μαριάνθη Παπάδη.Έχει τίτλο "Δύο Μ στους ίσκιους της αγάπης" και το θέμα του είναι η αγάπη σε όλες τις μορφές της, μέσα σε 14 τρυφερές και νοσταλγικές ιστορίες.

10. Σας βοήθησε το διαδίκτυο; Εχθρός ή σύμμαχος;

  • Το διαδίκτυο σύμμαχος ασφαλώς. Μετά την στήριξη των δικών μου ανθρώπων,των συναδέλφων, των φίλων και των μαθητών μου, το διαδίκτυο μου έδωσε την ευκαιρία να επικοινωνήσω το έργο μου σε λογοτεχνικές ιστοσελίδες και ομάδες κι έτσι να γίνει ευρύτερα γνωστό. Χάρη στο διαδίκτυο είχα τη χαρά να γνωρίσω την ομάδα σας και να γίνω μέλος της.

11.Τι είναι αυτό που σας συγκινεί με την επαφή σας με τα παιδιά ως συγγραφέα και ως μητέρα;

  • Τα παιδιά είναι μια αστείρευτη πηγή χαράς. Έχουν την ικανότητα να μεταδίδουν τη ζωντάνια τους,να εκφράζουν την αγάπη τους με τρόπο μοναδικό, μ΄ένα χαμόγελο, μια ζωγραφιά, μια αυθόρμητη αγκαλιά κι έναν καλό λόγο που πάντα βγαίνει αβίαστα από το στόμα τους. Η χαρά που παίρνουν με το πιο απλό πράγμα... Δίχως να το γνωρίζουν, πολλές φορές "μας γιατρεύουν" όταν η καθημερινότητα και ο κόσμος των ενηλίκων μας πιέζουν. Αυτό με συγκινεί!

12. Πείτε μας κάποια tips να ακολουθήσουμε εμείς οι γονείς ώστε τα παιδιά μας να αγαπήσουν τα βιβλία.

  • Τα παιδιά ακολουθούν το παράδειγμά μας. Μας βλέπουν και μας μιμούνται. Όταν οι γονείς διαβάζουν το παιδί αποκτά οικειότητα με το βιβλίο ως εικόνα αρχικά, σήμερα ειδικά που το τάμπλετ και ο υπολογιστής κυριαρχούν παντού. Φέρνουμε το παιδί σε επαφή με το βιβλίο από μικρή ηλικία διαβάζοντάς του παραμύθια και ιστορίες,ποιήματα και οτιδήποτε μπορεί να κινήσει το ενδιαφέρον του.Φροντίζουμε να επισκεπτόμαστε τακτικά, βιβλιοπωλεία, εκθέσεις βιβλίων, δανειστικές βιβλιοθήκες δίνοντάς του την ευκαιρία να ξεφυλλίσει βιβλία, να επιλέξει αυτό που του αρέσει ποτέ όμως με πίεση ή καταναγκαστικά. Καλό είναι σε κάποιο χώρο του σπιτιού να υπάρχει βιβλιοθήκη με ποικιλία βιβλίων όπου στα χαμηλότερα ράφια θα μπορεί να τοποθετεί και να βρίσκει τα δικά του βιβλία. Το καλοκαίρι, που έχουμε περισσότερο χρόνο, είναι μια πολύ καλή εποχή να ταξιδέψουμε μέσα στις σελίδες των βιβλίων κι αυτό το ταξίδι να γίνει η αγαπημένη μας συνήθεια κάθε εποχή!




Αγαπητή μου Μαριάνθη

Σε ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για την χαρά και την τιμή που μου έκανες  

Καλοτάξιδο το καινούργιο σου διήγημα και ξέρω ότι θα μας ταξιδέψει το ίδιο όμορφα όπως "τα φτερά της ελπίδας" 

Πάντα επιτυχίες στον δρόμο σου !!!