Μια μαμα μας μιλάει για τον Διαβήτη τύπου 1!!!

2020-10-31
Ονομάζεται Σοφία Πιτσικάλη και όντας λάτρης του καλού φαγητού, δημιούργησε το blog "Sofeto γεύσεις υγείας".

Μανούλα με δύο παιδάκια, φουλ δημιουργική, μας χαρίζει καθημερινά υπέροχες γεύσεις και ιδέες που ίσως δεν έχουμε σκεφτεί.

 Ας την γνωρίσουμε λοιπόν λίγο καλύτερα και όσες μανούλες που ίσως περνάτε το ίδιο και σας βοηθήσει. 

Πόσο άλλαξε την καθημερινότητα σας η εμφάνιση του διαβήτη σε εσάς και την οικογένειά σας;

Όταν διαγνώστηκα ήμουν ήδη έγκυος στο πρώτο μου παιδί. Ήταν πολύ δύσκολα γιατί δεν είχα ιδέα τι σημαίνει διαβήτης και ιδιαίτερα στην θέση που ήμουν. Το άγχος μου ήταν μεγάλο καθώς δεν γνώριζα πως θα αντιμετωπίσω αυτή την νέα μου πραγματικότητα. Έπειτα από ατυχείς επαφές μου με γιατρούς που δεν με βοηθούσαν ουσιαστικά, κατάφερα να βρω τελικά κάποιον γιατρό που με βοήθησε να μπω στην λογική του διαβήτη και να έχω τα καλύτερα αποτελέσματα για μένα αλλά κυρίως για το παιδί που γέννησα.

Ήταν δύσκολο ψυχολογικά να το διαχειριστείτε;

Η αλήθεια είναι πως το σοκ του διαβήτη με επισκέφτηκε δύο φορές. Η πρώτη φορά ήταν με την δική μου διάγνωση και η επόμενη με την διάγνωση του δεύτερου παιδιού μου στην ηλικία των δύο ετών. Ουσιαστικά όμως και στις δύο αυτές φορές δεν είχα περιθώρια να ζήσω τα ψυχολογικά στάδια που περνούν συνήθως οι νεοδιαγνωσμένοι. Το στάδιο της άρνησης και του θυμού... Πέρασα απευθείας στο στάδιο της αποδοχής καθώς έπρεπε να αντιμετωπίσω αποτελεσματικά και άμεσα την κατάσταση. Αφορούσε και στις δύο περιπτώσεις τα παιδιά μου.

Ποιος ήταν αυτός που σας στηριξε περισσότερο κατανοώντας την αλλαγή που θα έπρεπε να κάνετε;

Ο σύζυγος και η μητέρα μου ήταν και είναι τα στηρίγματα μου. Επίσης πολύ καλοί φίλοι και φίλες που είναι διαβητικοί και οι ίδιοι ή τα παιδιά τους, με βοήθησαν ουσιαστικά και ακόμα με βοηθούν κυρίως μετά την διάγνωση του μικρού μου.

Πως σας δημιουργήθηκε η ιδέα για το sofeto γεύσεις υγείας;

Η ιδέα για την δημιουργία του food blog ήρθε αυθόρμητα ένα βράδυ που συζητούσα με άλλους φίλους διαβητικούς σχετικά με τις συνταγές μου που σιγά σιγά είχα ξεκινήσει να μοιράζομαι μαζί τους ιδιωτικά. Σκέφτηκα πως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι ακόμα που έχουν αυτή την ανάγκη. Ήταν αδύνατον να τους δώσω την ευκαιρία να βρουν τις ιδέες μου αν δεν τις κοινοποιούσα δημόσια. Έτσι πήρα την απόφαση να ξεκινήσω αυτό το μοίρασμα εμπειριών με ανθρώπους που τελικά το είχαν μεγαλύτερη ανάγκη απ'όσο φανταζόμουν.

Τι θα μπορούσατε να συμβουλεύσετε μια μαμα που περνάει το ίδιο με το παιδάκι της ;

Αυτό που μια μητέρα έχει μεγαλύτερη ανάγκη όταν το παιδί της διαγνωστεί με διαβήτη, πιστεύω πως είναι η γνώση για την σωστή αντιμετώπιση της νόσου. Ένας ειδικευμένος γιατρός σε συνεργασία με διαιτολόγο που γνωρίζει τον διαβήτη, είναι οι πιο κατάλληλοι άνθρωποι για να εκπαιδεύσουν τους γονείς του παιδιού αυτού. Η ψυχολογική κατάσταση είναι σημαντικό να επανέλθει σχετικά γρήγορα στην φάση της αποδοχής της νέας αυτής πραγματικότητας για όλη την οικογένεια. Σε αυτό, η επαφή με ψυχολόγο θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη. Σιγά σιγά τα πράγματα μπαίνουν σε μια σειρά. Η τεχνολογία επίσης μας βοηθά πολύ προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Τι είναι αυτό που πρέπει πρώτα να προσεξει και τι να διαγράψει για να μπορει να βοηθήσει εκεινη, το παιδάκι της και την νεα πραγματικότητα που τους περιμένει;

Η σωστή επιλογή του γιατρού, είναι το βασικότερο στοιχείο που πρέπει κάποιος που νοσεί ο ίδιος ή το παιδί του, να προσέξει. Η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με την παρατήρηση και την σωστή φαρμακευτική αγωγή είναι τα κύρια συστατικά της επιτυχούς αντιμετώπισης της νόσου. Αυτό που κατά την γνώμη μου πρέπει να βγάλει από την νέα πραγματικότητα του κάποιος διαβητικός είναι η πεποίθηση πως ο διαβήτης είναι τρόπος ζωής. Δεν είναι τρόπος ζωής, καθώς δεν είναι δική μας επιλογή. Είναι ένας δύσκολος τρόπος να ζεις! Όμως με την σωστή αντιμετώπιση γίνεται δυνατή αυτή η "συμβίωση" . Στο χέρι μας είναι να βρούμε τρόπους να μειώσουμε τις διαφορές μας μαζί του και να χτίσουμε "γέφυρες" που θα μας ενώσουν.


Κάποιες ερωτήσεις που έχουν μαμάδες που περνάνε το ίδιο με τα παιδιά τους σε σχέση με την μαγειρική και την μέτρηση είναι οι εξής : 

1. Πως μετράμε τους υδατάνθρακες σε μια πολύπλοκη συνταγή, π.χ. ένα κέικ η μία πίτσα κτλ.

Η διαδικασία υπολογισμού των υδατανθράκων σε μια παρασκευή που φτιάχνουμε μόνοι μας, είναι πολύ σημαντική για τον σωστό υπολογισμό της ινσουλίνης μας. Πάντα μετράμε τα υλικά της συνταγής μας σε γραμμάρια. Ποτέ σε κούπες, φλιτζάνια και κουταλιές. Υπολογίζουμε λοιπόν πόσα γραμμάρια θα χρειαστούν από το κάθε υλικό της συνταγής. Έπειτα σημειώνουμε την περιεκτικότητα υδατανθράκων που αντιστοιχεί στην ποσότητα του κάθε υλικού ξεχωριστά. Π.χ. 150 γρ. γιαούρτι έχει 8 γρ. υδατάνθρακες, 100 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης έχει 72 γρ. υδατάνθρακες κ.τ.λ. Όταν έχουμε κρατήσει λεπτομερώς αυτές τις πληροφορίες, υπολογίζουμε το σύνολο των υδατανθράκων της συνταγής αυτής, προσθέτωντας τους. Το αποτέλεσμα αντιστοιχεί στην ποσότητα υδατανθράκων όλου του τελικού προϊόντος. Αν αυτό το προϊόν χρειάζεται ψήσιμο, πρέπει να ζυγίσουμε το βάρος του όντας ψημένο. Έπειτα διαιρούμε το σύνολο των υδατανθράκων με το τελικό βάρος. Το αποτέλεσμα που θα προκύψει το πολλαπλασιάζουμε με το 100 κι έτσι ξέρουμε ανά 100 γρ. έτοιμου προϊόντος πόσους υδατάνθρακες περιέχει. Ανάλογα την τελική ποσότητα που θα φάμε είμαστε πια σε θέση να υπολογίσουμε με ακρίβεια τους υδατάνθρακες της.

2. Τα λιπαρα παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο όσο κ οι υδατάνθρακες στην διατροφή ενός μικρού παιδιού; Και πως τα μέτραμε;

Τα λιπαρά επηρεάζουν κυρίως την ταχύτητα απορρόφησης των υδατανθράκων και την μετατροπή τους σε σάκχαρα. Αυτό όμως είναι ένα θέμα που ένας ειδικευμένος διαιτολόγος θα συμβουλεύσει εξατομικευμένα τον διαβητικό που παρακολουθεί. 

3. Τα παιδιά κ οι ενήλικες που δεν έχουν κοιλιοκάκη μπορούν να φάνε προϊόντα χωρίς γλουτένη,επηρεαζεται το έντερο;

Η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη που εμπλέκεται σε διάφορα σενάρια. Ο γιατρός και ο διαιτολόγος είναι οι πιο κατάλληλοι για να δώσουν εξατομικευμένες οδηγίες σχετικά στους ασθενείς τους, καθώς γνωρίζουν το πλήρες ιστορικό της υγείας τους.

4. Τι γίνεται με το μέλι,πόσο επηρεάζει τον διαβητικό κυρίως ένα μικρό παιδι & nbsp;

Το μέλι περιέχει αρκετά σάκχαρα. Έχοντας γνώση μπορούμε να το υπολογίσουμε σωστά και να το φάμε με μέτρο, κάνοντας την αντίστοιχη δόση ινσουλίνης.

5. Ποιο γλυκαντικό είναι το ιδανικό σε μια γλυκιά συνταγή για διαβητικούς;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι γλυκαντικών με λίγα ή καθόλου σάκχαρα. Η επιλογή είναι καθαρά προσωπική απόφαση δοκιμάζοντας αυτό που μας ταιριάζει γευστικά αλλά και δεν επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό ή καθόλου τα επίπεδα σακχάρου μας.

6. Πως μπορώ να φτιάξω μια υγιεινή μαρμελάδα;

Έπειτα από πολλές δοκιμές και πειράματα έχω καταλήξει πως οι μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού με γλυκαντικό (χρησιμοποιώ κυρίως στέβια με εριθρυτόλη) και με λίγο βράσιμο του φρούτου ώστε να μην συμπυκνώνονται τα δικά του σάκχαρα, είναι η καλύτερη επιλογή. Στο Sofeto.gr θα βρείτε πολλές τέτοιες συνταγές μου.

7. Καλεσμένη σε ένα παιδικό πάρτι τι κάνω;  Πως θα υπολογίσω τους υδατάνθρακες που καταναλώθηκαν; 

Είναι κάτι που δεν μπορούμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια, όσα καλά μαθηματικά κι αν ξέρουμε. Ο λόγος είναι πως τα κεράσματα στα παιδικά πάρτυ, περιέχουν αρκετούς υδατάνθρακες, λιπαρά και ζάχαρη που συνήθως βρίσκεται εκεί που δεν το περιμένουμε. Μόνο στο περίπου μπορούμε να υπολογίσουμε. Σημαντικό επίσης είναι να έχουμε υπόψιν μας πως τα παιδιά μας θα παίξουν, θα τρέξουν. Αυτό είναι πολύ σημαντικό να το υπολογίσουμε καθώς η έντονη άσκηση βοηθά στην πιο γρήγορη δράση της ινσουλίνης. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να κάνουμε την ινσουλίνη στον σωστό χρόνο ώστε να αποφύγουμε μια υπογλυκαιμία.


Ένα μεγάλο ευχαριστώ, που με εμπιστευτήκατε και με τόσο αγάπη απαντήσατε σε όλες τις απορίες μας ... Εύχομαι την πιο γλυκιά ζωή σε εσάς και την οικογένειά σας !!! 


Μπορείτε να βρείτε την γλυκιά Σοφία : 

Συνταγές υγιεινής διατροφής.
Συνταγές για διαβητικούς, χωρίς γλουτένη.
https://sofeto.gr/
Facebook:
https://www.facebook.com/SofetoGeuseisYgeias/
Instagram:
https://www.instagram.com/sofeto.gr/
YouTube :
https://www.youtube.com/channel/UCs3cDP4JppuOItoYh08zvxA?view_as=subscriber