Μαμά τι θα φάμε ?

2017-12-21

Κάθε μέρα το ίδιο σπαστικό ερώτημα ... τι θα φάμε σήμερα ? Ευτυχώς είμαι από τις τυχερές μανούλες που τα παιδάκια μου τα τρώνε όλα. Γιατί με λυπήθηκε ο ύψιστος, σου λέει δεν κοιμάσαι καθόλου τουλάχιστον ας τρώνε :-). Θα σας πω όμως μερικά τρικ να τρώνε τα παιδάκια σας όλα τα φαγητά ...                                                                                                          ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ που δεν συμπαθούν ιδιαίτερα τα παιδιά είναι : τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια και το ψάρι. Φυσικά, πρόκειται για τρόφιμα απαραίτητα, που προμηθεύουν τα παιδιά με σημαντικά θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες και άρα χρειάζεται να υπάρχουν στο εβδομαδιαίο τους μενού. 

Δεν πιέζουμε ποτέ το παιδί να φάει, μην το κάνετε ποτέ, θα αντιδράσει και δεν πρόκειται να το δοκιμάσει με τίποτα. Να του δίνετε εσείς το παράδειγμα. Αν δεν το τρώτε εσείς ούτε εκείνο θα το φάει. Να του δίνετε παραδείγματα σωστής διατροφής. Να μην του δίνετε με τίποτα εναλλακτικές, δηλαδή αν δεν τρώει φακές να του φτιάξετε πατατούλες, μακαρονάκια ή ότι άλλο αγαπάει. ΔΕΝ τάζουμε γλυκό ή επιδόρπιο στο παιδί για να φάει το φαγητό του. Στο παιδί θα πρέπει να έχουμε μάθει τις διατροφικές αξίες των φαγητών. Το πόσο καλό μας κάνουν τα φρούτα και τα λαχανικά και το πόσο ΜΗ απαραίτητα είναι η ζάχαρη και τα γλυκά. 

TIPS :  

Φτιάξτε πολύχρωμες σαλατούλες με φρούτα, φτιάχνοντας προσωπάκια . 'Αλλη ιδέα είναι οι φρουτοχυμοί. Βάλτε στο μπλέντερ ότι φρούτο εποχής τραβάει η όρεξη σας, βάλτε το σε ποτηράκι που έχει αγοράσει με τα χεράκια του και στην υγειά σας. 

Αποφύγετε τις στεγνές σαλάτες χρησιμοποιήστε ελαφριές σως γιαουρτιού, βινεγκρέτ, για να διακοσμήσετε τα λαχανικά σας και να τους δώσετε περισσότερη υγρασία και γεύση πιο κοντά στο παιδί. Βάλτε χρώμα στη σαλάτα και προσθέτοντας τυρί τριμμένο ή ψιλοκομμένο. Ετοιμάστε σπιτικές πίτες λαχανικών που θα περιέχουν και τυρί, ή μια σπιτική πίτσα όπου θα έχετε προσθέσει και λαχανικά - κρεμμύδια, πιπεριές, ντομάτες, κλπ. Για τα πιο μικρά παιδιά δημιουργήστε σχήματα με τα λαχανικά που θα τους αρέσει πολύ - καρδούλες, αστεράκια, χαμογελαστά πρόσωπα.

Τα όσπρια επίσης πολύ σημαντικά μπορούμε να τα προσθέσουμε στις σαλάτες είναι μία ιδέα που θα σας βοηθήσει πολύ. 

Το σημαντικότερο που πρέπει να προσθέσετε σε ΟΛΑΑΑΑΑ τα παραπάνω είναι η υπομονή. Τίποτα δεν γίνεται από μία μέρα στην άλλη δώστε του χρόνο, δείξτε του ποικιλίες και δώστε του την ευκαιρία να μάθει να τρώει όπως ακριβώς κάνετε με άλλες δραστηριότητες του.