Ιωνάς "Τμήμα θεραπευτικής αγωγής και παραθλητισμού ΑμεΑ"

2019-02-27

Πηγαίνοντας την Υβόννη μου κολύμβηση στο ΟΑΚΑ, παρατηρούσα μία κοπέλα που έκανε μάθημα σε παιδάκια με ειδικές ανάγκες και έλεγα " πω πω πόσο δύσκολο το έργο της, και πόσο πρέπει να αγαπάει αυτό που κάνει". Με τον καιρό γνώρισα αυτό το υπέροχο κορίτσι, την λένε Αγγελική και είναι μία υπέροχη δασκάλα κολύμβησης και όχι μόνο. 

Θα σας γνωρίσω λοιπόν αυτή την υπέροχη ομάδα που έχει πρωτιές, που έχει υπέροχους δασκάλους και πολύ όρεξη !!! 

Βρείτε λόγο χρόνο και διαβάστε για αυτήν :

Ο Σύλλογος "Ιωνάς - Τμήμα Θεραπευτικής Αγωγής ΑμεΑ" ιδρύθηκε το έτος 2007 με σκοπό την αποκατάσταση και βελτίωση της κινητικήςκατάστασης Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ), κυρίως μέσω της θεραπευτικής εκγύμνασης στο υγρό στοιχείο (υδροθεραπεία).

Σχετικό άρθρο για την υδροθεραπεία.

https://www.iator.gr/2011/09/27/ydrotherapeia-gia-astheneis-me-amyotrofiki-plevriki-sklirynsi-al/

Καθ' όλη τη δεκαετή πορεία του Συλλόγου μας, με πολύ προσπάθεια, αφοσίωση και αγάπη στους στόχους του Συλλόγου, έχουμε καταφέρει το Τμήμα Υδροθεραπείας να απαρτίζεται από ειδικευμένους συνεργάτες, φυσικοθεραπευτές και γυμναστές με ειδικότητα στην ειδική αγωγή και εμπειρία σε ποικίλα περιστατικά μυοσκελετικών, νευρολογικών και ψυχοκινητικών παθήσεων είτε εκ γενετής είτε επίκτητων.

Το μεγαλύτερο μέρος των περιστατικών αφορά παιδιά που ξεκινούν τον θεραπευτικό τους αγώνα πολλές φορές και από τους 6 πρώτους μήνες της ζωής τους. "Το υδάτινο περιβάλλον είναι ένα περιβάλλον παιχνιδιού και ξεγνοιασιάς που όμως την ίδια στιγμή μας δίνει πολλές επιλογές και δυνατότητες σε παιχνίδια και δραστηριότητες που κινητοποιούν συνολικά το σώμα επιτυγχάνοντας τους θεραπευτικούς στόχους που θέτουμε".

Σχετικό βίντεο για το συνδυασμό του παιχνιδιού για την επίτευξη των στόχων της υδροθεραπείας

https://www.youtube.com/watch?v=ukCPdq1y1_0

Παρακάτω κάποια από τα περιστατικά που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση οι συνεργάτες του Συλλόγου μας.

Η Άννα με σύνδρομο ANGELMAN, νοητική υστέρηση, αταξία βαδίσματος και δυσκολία κίνησης. Η Άννα κάνει υδροθεραπεία εδώ και 4 χρόνια. Οι θεραπείες της διαρκούν 45 λεπτά από 2 φορές την εβδομάδα. Η Άννα αγαπάει πολύ το νερό και μέσα από αυτό βλέπουμε σημαντική βελτίωση στην βάδιση και στην ισορροπία κάτι που καθιστά αναγκαίο οι θεραπείες της να συνεχιστούν για όλη της την ζωή.

Ο Παναγιώτης με Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία. Η Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία είναι μία σπάνια εκφυλιστική ασθένεια που έχει συχνότητα εμφάνισης μία στις 6.000 γεννήσεις και στην Ελλάδα παρουσιάζει από 1 έως 14 περιστατικά ανά έτος. Όσο πιο νωρίς εκδηλωθεί στη ζωή ενός παιδιού τόσο πιο δύσκολη είναι η πρόγνωση με συμπτώματα όπως: κακή πνευμονική λειτουργία, μυϊκή αδυναμία, μυϊκές συγκάμψεις, παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης, περιορισμένη κίνηση, πόνο, οστεοπενία με αποτέλεσμα πιθανά κατάγματα. Η υδροθεραπεία στα παιδιά πού ανήκουν στο φάσμα της νωτιαίας μυϊκής ατροφίας αποτελεί ένα σπουδαίο εργαλείο καθώς πρέπει να συνεχιστεί εφ' όρου ζωής.

Ο Γιωργάκης πάσχει από σύνδρομο Prader - Willi (Πράντερ - Γουίλι). Φυλοσχετιζόμενη διαταραχή με χαρακτηριστικό εμμονή με το φαγητό που μερικές φορές συνοδεύεται με αυθόρμητη όρεξη για φαγητό - μονοκόμματη κατατομή σώματος (έλλειψη "καμπυλών" κορμού) - καθυστέρηση ανάπτυξης λόγου και κινητικών δεξιοτήτων - μαθησιακές δυσκολίες - προβλήματα πρόσληψης τροφής κατά τη βρεφική ηλικία - διαταραχές ύπνου - αυτοτραυματισμός (επιφάνειας δέρματος) - συναισθηματικές εξάρσεις (temper tantrums) - πολύ αυξημένο όριο πόνου (υπερβολική αντοχή στον πόνο) - υποπλασία γεννητικών οργάνων (δηλ. δεν είναι ανεπτυγμένα πλήρως) - χαμηλός μυϊκός τόνος.

Η διάρκεια που το άτομο χρήζει υδροθεραπεία είναι εφ ́ όρου ζωής και η διάρκεια 2 με 3 φορές την εβδομάδα έτσι ώστε να παραμένει σταθερός και να βελτιώνεται σταδιακά.

Η Αλίκη με Eγκεφαλική Παράλυση. Ο όρος Εγκεφαλική Παράλυση (Cerebral Palsy ή CP) είναι ένας όρος "ομπρέλα", που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την κλινική εικόνα ενός ατόμου, που λόγω κάποιου εγκεφαλικού τραύματος αντιμετωπίζει προβλήματα στην κινητικότητα, των άνω ή / και κάτω άκρων και του κορμού του σώματος.

Ενώ δυνητικά μπορεί να υπάρχει επίπτωση στη νοημοσύνη ενός παιδιού, ανάλογα με το πού εντοπίζεται η εγκεφαλική βλάβη, συνήθως τα άτομα με εγκεφαλική παράλυση έχουν φυσιολογική νοημοσύνη. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, η εγκεφαλική παράλυση μπορεί να συνοδεύεται και από άλλες παθήσεις όπως: νοητική υστέρηση, επιληψία ή επιληπτικούς σπασμούς, διαταραχές της ανάπτυξης, της όρασης ή της ακοής.

Η εγκεφαλική παράλυση χωρίζεται σε τέσσερις (4) κατηγορίες. Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι πάνω από 17 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με εγκεφαλική παράλυση. Ένα από τα πιο συνήθη περιστατικά που αντιμετωπίζουν οι συνεργάτες του Συλλόγου μας, καθώς η υδροθεραπεία παίζει πολύ σημαντικό ρολό στην αποκατάσταση των ατόμων που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση από τους πρώτους μήνες και καθ' ολόκληρη την διάρκεια της ζωής τους.

Ο Δημήτρης είναι στο φάσμα του Αυτισμού. Αυτισμός είναι μια σοβαρή αναπτυξιακή διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, καθώς και από περιορισμένη, επαναλαμβανόμενη και στερεότυπη συμπεριφορά. Ο αυτισμός αποτελεί μία σοβαρή νευροψυχολογική διαταραχή, που διαρκεί μία ολόκληρη ζωή και είναι συνήθως παρούσα από τη γέννηση του παιδιού.

Ο όρος "Αυτισμός" προέρχεται ετυμολογικά από την ελληνική λέξη "εαυτός" και υποδηλώνει την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Τα παιδιά με αυτισμό έχουν 160 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν από πνιγμό σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά. Οι ερευνητές τόνισαν ότι, μετά από αυτό το εύρημα είναι υψίστης προτεραιότητας τα μαθήματα κολύμβησης γι' αυτά τα παιδιά, αμέσως μετά τη διάγνωσή τους, που συνήθως γίνεται έως την ηλικία των τεσσάρων ετών. "Παιδίατροι και γονείς πρέπει αμέσως να φροντίσουν για την ένταξη του παιδιού σε πρόγραμμα κολύμβησης, προτού καν αρχίσουν άλλες θεραπευτικές παρεμβάσεις συμπεριφορικές, λογοθεραπείας κ.α.

Η κολυμβητική δεξιότητα για τα παιδιά με αυτισμό αποτελεί επείγουσα ικανότητα επιβίωσης". Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα παιδιά με αυτισμό έχουν τάση για το νερό (πισίνα, θάλασσα) που όπως φαίνεται τα ανακουφίζει από το άγχος τους για έλλειψη επικοινωνίας με τους γύρω τους. Όμως αν δεν ξέρουν κολύμπι αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε τραγωδία.

Η Ελένη 30 χρόνων πάσχει από Σκλήρυνση Κατά Πλάκας. Η Σκλήρυνση Kατά Πλάκας (ΣΚΠ) ή πολλαπλή σκλήρυνση όπως συνηθίζεται τελευταία να αποκαλείται, είναι μία χρόνια αυτοάνοση νόσος του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ). Η νόσος πρωτοεμφανίζεται κυρίως στην ηλικία των 20-40 ετών. Παρουσιάζονται αδυναμία και δυσχρησία των άκρων, απώλεια των λεπτών κινήσεων, δυσκαμψία, σπαστικότητα και κράμπες που επηρεάζουν σημαντικά τη λειτουργικότητα του ασθενούς. Συχνά συναντάται συναισθηματική διαταραχή όπως κατάθλιψη ή και ευφορία, διαταραχές της μνήμης και συγκέντρωσης, διαταραχή συμπεριφοράς, όπως ξεσπάσματα και θυμοί, που δυσχεραίνουν την προσαρμοστικότητα και συμμόρφωση στην αγωγή, καθώς και τη σχέση με τα άτομα που τον φροντίζουν. Η θεραπευτική παρέμβαση της υδροθεραπείας έχει 4 στόχους: Την αντιμετώπιση των οξέων προσβολών ή υποτροπών, την προφύλαξη από τις υποτροπές, την αντιμετώπιση της χρόνιας προϊούσας μορφής και τη συμπτωματική θεραπεία των νευρολογικών εκδηλώσεων.

H Ελευθερία μας διηγείται την ιστορία της

«Γεννήθηκα τελειόμηνη στις 31/12/2005. Στην ηλικία των 18 μηνών όμως, λόγω καθυστέρησης στην βάδιση και μετά από νευρολογική εκτίμηση αφού δεν στηριζόμουν καλά, διαπιστώθηκε ότι είχα περιφερική νευροπάθεια. Ακολούθησαν εξετάσεις και σύσταση για φυσιοθεραπείες. Ψάχνοντας οι γονείς μου τι άλλο θα μπορούσαν να κάνουν για να με γυμνάσουν, "ανακάλυψαν" δυο υπέροχα παιδιά τον Γιώργο Γκούντα και την Αγγελική Καραγεώργου, οι οποίοι κάνουνε μαθήματα θεραπευτικής κολύμβησης στο ΟΑΚΑ. Ήμουν πια 2,5 ετών, είχα βαρεθεί τις φυσιοθεραπείες και η ιδέα να "παίζω" στην πισίνα μου άρεσε πολύ. Έλα όμως που δεν ήταν ακριβώς έτσι... Το μάθημα ήταν απαιτητικό και στην αρχή γκρίνιαζα.

Μετά όμως από λίγο καιρό, με την επιμονή του Γιώργου και της Αγγελικής, λαχταρούσα την ώρα που θα βρισκόμουν στην πισίνα. Συνδύαζα το θεραπευτικό κομμάτι μέσα από το παιχνίδι, κατακτώντας κάθε φορά και άλλο στόχο. Μεγάλωσα όμως πια και αφού είμαι ΤΕΛΕΙΑ στο θεραπευτικό κομμάτι είπα να δοκιμάσω και το αγωνιστικό. Ο Γιώργος με συστήνει στον γυμναστή μου τον Παναγιώτη και αρχίζει η προπόνηση...

Ε αυτό ήταν! "Θα αφήσω τα κοκκαλάκια μου" είπα. Το παράδοξο; Μου άρεσε πολύ!!! Βρήκα στόχους, κίνητρα και μια ομάδα "οικογένεια". Οι προπονητές είναι απαιτητικοί, αρωγοί και εμψυχωτές με έναν μαγικό τρόπο. Έτσι μετά από τόσα χρόνια, μπορώ να πω ότι μέσω της θεραπευτικής κολύμβησης στην αρχή και της αγωνιστικής (συνδυαστικά) μετέπειτα, ωφελήθηκα τόσο σωματικά (ενδυνάμωση, έλεγχο κορμιού, αυτονομία) όσο και ψυχολογικά (ενθάρρυνση, θέσπιση στόχων, ένταξη στην ομάδα, αποδοχή διαφορετικότητας).

Γιώργο, Αγγελική και Παναγιώτη, σας ευχαριστώ γιατί μπορώ να είμαι ΕΓΩ!!!»

Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια της 10ετούς πορείας του Συλλόγου μας αναπτύχθηκε και το αγωνιστικό τμήμα στο χώρο της κολύμβησης, της ποδηλασίας, του στίβου και του τριάθλου, και αριθμεί σήμερα περί τους 20 αθλητές με επιτυχίες στα πανελλήνια πρωταθλήματα, καθώς και σε άλλες διοργανώσεις στις οποίες ο Σύλλογος μας δίνει δυναμικά το "παρών". 

Σχετικό βίντεο του Συλλόγου μας από τις προπονήσεις της ομάδας παραποδηλασίας του, στο Αυτοκινητοδρόμιο Μεγάρων

Παράλληλα ο σύλλογος μας έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια για την ενημέρωση μαθητών σε σχολεία, προκειμένου να προαχθεί η συνειδητοποίηση, από μικρές κιόλας ηλικίες, του σεβασμού των Ατόμων με Αναπηρία ως μελών του κοινωνικού συνόλου καθώς και των καθημερινών τους αναγκών. Είναι σημαντικό ο καθένας μας να αντιληφθεί ότι μέσα στην κοινωνία είμαστε "ΌΛΟΙ ΊΣΟΙ, ΌΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΊ"

Bίντεο από την ενημέρωση μαθητών:https://youtu.be/K0jF-vuhrng 

Για την επίτευξη των στόχων μας και την ολοκλήρωση του έργου μας, θα θέλαμε και την δική σας υποστήριξη και σύμπραξη στην προσπάθεια μας αυτή.

Πρόταση χορηγίας:

Η οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου μας, ούτως ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα αυξημένα μισθώματα του ΟΑΚΑ και να συνεχίσουμε να είμαστε συνεπείς απέναντι στα παιδιά και τα άτομα που παρακολουθούν το πρόγραμμα υδροθεραπείας όπως και στους εργαζόμενους του Συλλόγου μας (γιατρός, φυσικοθεραπευτές, γυμναστές)

Αυτό που μπορούμε να σας παρέχουμε εμείς σαν Σύλλογος είναι:

Η προβολή του λογότυπου σας στην ιστοσελίδα μας

https://www.ionasoaka.gr

Στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης:

Σελίδα Facebook https://www.facebook.com/ionasoaka/ 

Προφίλ Facebookhttps://www.facebook.com/ionasamea 

Instagram https://www.instagram.com/ionas2007/ 

YouTube https://www.youtube.com/channel/UCTYqEWqnzH19R8dib182gaA

όπως και στον αθλητικό μας ρουχισμό.


Με εκτίμηση

Για τον Ιωνά,

Γιώργος Γκούντας, Υπεύθυνος Φυσικοθεραπευτής

Τηλ.επικοινωνίας: 6972443334