Γιατί η μητέρα έχει καθοριστικό ρόλο στην ζωή μας από την ψυχοθεραπεύτρια Άννα Σταματελάτου 

2018-11-12

Έχω την χαρά και την τιμή να μοιράζομαι μαζί σας ένα άρθρο που μας έγραψε η  Άννα Σταματελάτου - Ψυχοθεραπεύτρια, καλή σας ανάγνωση!!!


Από την περίοδο της εγκυμοσύνης η μητέρα είναι αδιαμφισβήτητα το πρώτο πρόσωπο με το οποίο το παιδί ξεκινάει να συνδέεται. Είναι εκείνη που στη συνέχεια αντικρίζει πρώτη φορά μόλις έρθει στον κόσμο, που το τρέφει, που φροντίζει για τις βασικές του ανάγκες και που μεριμνεί για την ασφάλειά του.

Για το βρέφος η μητέρα του είναι η προέκταση του εαυτού του, την χρειάζεται συνέχεια δίπλα του και δεν διακρίνει τα όρια μεταξύ τους. Μητέρα και παιδί, στην αρχή της ζωής του είναι σαν ένα. Από τις πρώτες κιόλας στιγμές της ζωής ενός παιδιού δημιουργείται ένας στενός και ιδιαίτερος δεσμός, μοναδικός, ανάμεσα στο παιδί και την μητέρα του. Η ζεστή αγκαλιά της μαμάς, το άκουσμα των κτύπων της καρδιάς της, η μυρωδιά της, η άμεση οπτική και σωματική επαφή, δρουν ιδιαίτερα ευεργετικά στη ψυχοσύνθεση του παιδιού.

Η μητέρα είναι το πρόσωπο που βρίσκεται τόσο κοντά με το παιδί αποτελώντας γιαυτό πρότυπο φροντίδας, αγάπης, προσοχής και ηθικής.

Είναι εκείνη με την οποία μαθαίνει να συνδέεται με τους άλλους ανθρώπους. Από την μητέρα ξεκινάει να μαθαίνει για την οικειότητα, την εγγύτητα, την επικοινωνία και την αγάπη.

Αν η πρώτη του εμπειρία είναι αρνητική, σίγουρα μελλοντικά θα παίξει ρόλο αυτό για τις επόμενες εμπειρίες του ατόμου και ως ενήλικα με τους άλλους ανθρώπους. Μια μαμά αυταρχική, ψυχρή ή νευρική, μεταφέρει στο παιδί της ότι οι σημαντικές σχέσεις κοντινότητας είναι απειλή.

Επιπλέον, έχει μεγάλη σημασία για την πορεία και την εξέλιξη του παιδιού το πώς σταδιακά θα το βοηθήσει η μητέρα του να διαφοροποιηθεί και να παύει να θεωρεί πως είναι ένα μαζί της.

Η σχέση μαμάς-παιδιού επαναπροσδιορίζεται αρκετές φορές ανάλογα με τα διάφορα εξελικτικά στάδια που περνάει το παιδί, όμως δεν παύει ποτέ να αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές σχέσεις ζωής.

Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί, ότι στις περιπτώσεις που η φυσική μαμά απουσιάζει, είτε για λόγους υγείας, απώλειας ή άλλων λόγων, αμέσως μετά σημαντικό ρόλο έχει ο άνθρωπος που παίρνει την θέση της σ' αυτόν τον σημαντικό ρόλο, όπως η θετή μητέρα, γιαγιά, θεία ή άλλο πολύ κοντινό πρόσωπο της οικογένειας.

Και επειδή μητέρα δεν γεννιέσαι αλλά γίνεσαι, σε όλες τις μανούλες που διαβάζουν το κείμενο αυτό έχω να πω, ότι αν δεν νιώθουν καλά με τον εαυτό τους, αν δεν νιώθουν ικανοποιημένες και ευχαριστημένες από την ζωή τους, είναι δώρο για τα παιδιά τους να φροντίσουν τους εαυτούς τους, κυρίως ψυχικά και συναισθηματικά, γιατί όπως πολύ σωστά υποστηρίζει και το αρχαίο γνωμικό, "ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος".


Άννα Σταματελάτου-Ψυχοθεραπεύτρια

 Συστηματική Οικογενειακή Θεραπεία  

      Τηλ. Επικοινωνίας: 210-3600466    

 https://www.facebook.com/annastamatelatou/