Επιχείρηση Πάνα ...

2018-04-22

Μερικές φορές απλά παρακαλάω να γυρνούσα τον χρόνο πίσω ...

Ίσως να έκανα κάποια πράγματα πολύ διαφορετικά... Ένα από αυτά είναι το κόψιμο της πάνας στην Υβόννη, το οποίο έγινε ξαφνικά και απότομα από μέρους μου λόγω του παιδικού που μας ενημέρωσαν ότι θα πρέπει να μην φοράει πάνα. 

Ένα ολόκληρο καλοκαίρι ήταν ο εφιάλτης μου αλλά και της γαριδούλας μου που την ανάγκαζα για κάτι που δεν ήταν έτοιμη θα δεχτεί. 

Αχ ας γυρνούσα τον χρόνο πίσω και ας φορούσε ακόμα πάνες. 

Προσπάθησα με κάθε τρόπο να της εξηγήσω και έκανα κάθε κόλπο που μου είχε πει η παιδίατρος, το google, οι άλλες μανούλες... το παιδάκι μου αρνιόταν πεισματικά και εγώ φυσικά θεωρούσα αδιανόητο τότε να μην το καταλαβαίνει.

Μέχρι που πήγε παιδικό ... και αφού περάσαμε τις μέρες προσαρμογής και όλα καλά το παιδάκι μου άρχισε να μην θέλει να κάνει κακάκια με τίποτα, ούτε στην πάνα ούτε στο γιογιό ούτε στην τουαλέτα ούτε πουθενά. Άρχισα και μιλούσα με παιδίατρο, με παιδοψυχολόγο και είχα καταντήσει τρελή, και ανήμπορη στο να βοηθήσω την γαριδούλα μου που με είχε απλά ανάγκη. 

Αφού έκατσα λοιπόν ένα βράδυ και σκεφτόμουν τι άλλο θα μπορούσα να κάνω για να την βοηθήσω αποφάσισα ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΩ ΑΜΕΣΩΣ ΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ και να της ξαναβάλω πάνα. 

Η απόφαση μου αποδείχθηκε σωτήρια και για μένα και για το κορίτσι μου. Εννοείται είχα γιο γιο παντού και απλά κατέβαζε την πάνα όποτε ήθελε εκείνη και όπως ήθελε εκείνη...

Μανούλα μην βιαστείς ... άσε όσο χρόνο χρειάζεται 

Πάνα είναι ... θα κοπεί 

Το κάθε παιδάκι θέλει τον χρόνο του 

Δεν είναι όλα ίδια το κάθε ένα είναι ξεχωριστό - αυτό να το θυμάσαι 

Θα σου πω όμως μερικά τιπς που βοήθησαν εμάς που ήμασταν λίγο δύσκολοι για να πάρεις μια ιδέα και εσύ και να μην πελαγώσεις ...

1. Πάρε πολλά εσωρουχάκια 

2. Γέμισε γιο γιο το σπίτι 

3. Να τα διαλέξει μόνο του (βοηθάει) 

4. Ντύσιμο με φαρδιά ρουχαλάκια χωρίς κορδόνια για να τα κατεβάζει εύκολα 

5. Μην κάνεις πολλές αλλαγές μαζί ... ας πούμε μην κόψεις την πάνα και την πιπίλα μαζί

6. Μην το ΜΑΛΩΣΕΙΣ ποτέ σε περίπτωση ατυχήματος (ακόμα και όταν θα είσαι πολύ κουρασμένη μην το μαλώσεις, θα ντραπεί και θα έχεις αντίθετα αποτελέσματα) 

7. Να ενθαρρύνεις κάθε προσπάθεια ... όχι να επιβραβεύεις γιατί θα πρέπει να καταλάβει ότι είναι μια φυσική κατάσταση και όχι κάτι που το επιβραβεύουμε με κούκλες, παζλ, και μακ κουιν .... 

8. Καλό θα ήταν το παιδάκι να έχει δει και εσένα να χρησιμοποιείς την τουαλέτα οπότε να πάρει το μήνυμα ότι εδώ κάνουμε την ανάγκη μας 

9. Στην αρχή να επισκέπτεστε παρέα την τουαλέτα κάθε 20 λεπτά - βοηθάει πολύ θα δεις 

10. Καλό θα ήταν στην αρχή να περιορίσεις και τις εξόδους σας, ώστε να μην χρειαστεί να κρατηθεί ή να βραχεί, για να μην αναγκαστείς να καταφύγεις πάλι στην πάνα (αλλά και να καταφύγεις δεν έγινε και τίποτα θα έρθει η ώρα της που θα πάει) 

11. Δεν με βοήθησαν άρθρα όπως "κόψε την πάνα σε 3 μέρες" κτλ. με άγχωσαν και δεν βοήθησαν καθόλου - σε εμένα τουλάχιστον είχε αντίθετο αποτέλεσμα γιατί με άγχωναν και μου δημιουργούσαν το ερώτημα "σε εμάς γιατί δεν λειτουργεί αυτό ?" 

12. Βοηθάνε πολύ και τα παραμύθια σχετικά με το κόψιμο της πάνας - εμείς διαβάζαμε τον ΤΙΚ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΛΑ 

13. Εξηγούμαι στον παιδάκι τι είναι τα τσίσα και τα κακά και ΔΕΝ του τα παρουσιάζουμε σαν κάτι αηδιαστικό και τρομακτικό που πρέπει να τα δώσουμε στην κακιά λεκάνη κτλ. θα δείς άλλα αποτελέσματα και δεν το θες. Εξηγούμαι όμορφα και με απλές και κατανοητές λεξουλές και αυτό ήταν όλο 

ΚΑΙ 

14. Δεν αφήνουμε ποτεεεεεεεεε λερωμένο το παιδί με την σκέψη ότι θα το αλλάξεις όταν θα τα κάνει μια και καλή και έτσι και εκείνο θα σκεφτεί ότι πρέπει να πάει τουαλέτα ....Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να νιώθει λερωμένο και αυτό πίστεψε με δεν το θες. 


Με πολύ υπομονή και πολύ κουβέντα και γενικά πολύ πολύ πολύ πολύ 

Όλα στο τέλος θα πάνε καλά κανένας δεν πήγε δημοτικό με πάνα 

Δώσε όσο χρόνο χρειάζεται, χωρίς βιασύνες και πολλές αλλαγές παιδάκι είναι ... ξέρεις πόσα έχει στο κεφάλι του ? 

Αγάπη Αγκαλίτσα και όλα θα πάνε καλά θα δεις !!! 

Μία μάνα που προσπάθησε τα πάντα και απλά αυτό που μας έκανε σαν πρακτική ήταν ο χρόνος 


Σε φιλώ Γλυκά 

Ειρήνη