Ας μιλήσουμε για τον αυτισμό

2021-01-07

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ

Κάθε παιδί γεννιέται μοναδικό και ξεχωριστό με ιδιαίτερες ικανότητες και διαφορετικά χαρακτηριστικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις το παιδί γεννιέται με μια αναπτυξιακή διαταραχή που λέγεται αυτισμός.

Η διαταραχή αυτιστικού φάσματος όπως λέγεται είναι μια σύνθετη νευροβιολογική διαταραχή που δεν θεραπεύεται και διαρκεί καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου. Σήμερα 1 στα 50 παιδιά θα διαγνωστούν με αυτισμό. Είναι 4 φορές πιο πιθανό να εμφανιστεί σε αγόρια ενώ εμφανίζεται σε όλες τις φυλετικές, εθνικές και κοινωνικές ομάδες. Ο αυτισμός εμποδίζει την ικανότητα του ατόμου να επικοινωνεί και να συσχετίζεται με τους άλλους. Επίσης εμφανίζονται επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και ρουτίνες οι οποίες δύσκολα αλλάζουν.

Τα συμπτώματα του αυτισμού είναι συνήθως εμφανή από το πρώτο έτος ζωής του παιδιού. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί το παιδί να φαίνεται ότι έχει μια ομαλή ανάπτυξη μέχρι τα 3 έτη αλλά από αυτή την ηλικία και μετρά αρχίζει η μείωση και εξασθένιση των δεξιοτήτων. Συνήθως οι γονείς παρατηρούν πρώτοι μια ασυνήθιστη συμπεριφορά. Ορισμένοι γονείς περιγράφουν ένα παιδί που εξελισσόταν κανονικά και μετά έχασε κάποιες δεξιότητες ή που διέφερε από τη στιγμή της γέννησης του. Αρχικά μπορεί οι γονείς να ανησυχήσουν για προβλήματα ακοής ή όρασης τα οποία δεν υφίστανται στην πραγματικότητα. Αυτό συμβαίνει γιατί ένα πολύ σημαντικό κριτήριο για την αναζήτησης βοήθειας είναι θέματα που αφορούν τον λόγο. Το παιδί με αυτισμό μπορεί να μην έχει αναπτύξει καθόλου λόγο ή μπορεί να έχει αναπτύξει έναν ιδιόρρυθμο λόγο πχ. να παπαγαλίζει ότι ακούει. Αντίστοιχα εμφανίζονται και προβλήματα επικοινωνίας. Το παιδί δυσκολεύεται να κατανοήσει το λόγο των άλλων αλλά και τη μη λεκτική επικοινωνία. Πολλές φορές μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη λόγου αλλά το παιδί να ασχολείται με θέματα που ενδιαφέρουν μόνο αυτό παρουσιάζοντας εμμονές, να μη μπορεί να διατηρήσει μια συζήτηση αλλά και να παρουσιάσει δικές του ιδέες.

Ένα αυτιστικό παιδί δεν μπορεί να συνάψει σχέσεις. Η κοινωνική αλληλεπίδραση είναι περιορισμένη. Το παιδί μπορεί να εμφανίζει ανέκφραστο πρόσωπο, να φαίνεται απόμακρο και παθητικό και να έχει περιορισμένη βλεμματική επαφή με τους άλλους. Παράλληλα η συμπεριφορά του αυτιστικού παιδιού μπορεί να παρουσιάζει στερεοτυπίες δηλαδή επαναληπτικές συμπεριφορές, προσκόλληση στη ρουτίνα, περιορισμένα ενδιαφέροντα, εκρήξεις θυμού και επιθετικότητα προς τον εαυτό του και τους άλλους.

Αν το παιδί σας διαγνωσθεί με αυτισμό η πρώιμη παρέμβαση είναι πολύ σημαντική. Η εκπαίδευση του παιδιού θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως μετά την διάγνωση. Με την κατάλληλη εκπαίδευση στην προσχολική ηλικία το παιδί με αυτισμό μπορεί να παρουσιάσει σημαντική βελτίωση σε όλους τους τομείς. Όλα τα προγράμματα παρέμβασης έχουν σαν βασικό στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή βελτίωση για το κάθε παιδί και μια ζωή με ποιότητα.

Οι εκπαιδευτικές παρεμβάσεις στο φάσμα του αυτισμού εξαρτώνται άμεσα από τις δυνατότητες του κάθε παιδιού. Στόχος των παρεμβάσεων είναι η ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και της επικοινωνίας, η βελτίωση της ποιότητας ζωής και της λειτουργικότητας/ αυτονομίας του παιδιού, η ενίσχυση του παιχνιδιού και της ομαδικότητας και τέλος και πολύ σημαντικό η συνεργασία με την οικογένεια.


Νάζου Σμαράγδα

Ψυχολόγος,

Εξειδίκευση στην διαταραχή αυτιστικού φάσματος

Εξειδίκευση στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση

Τηλ. 6948408956

Πηγές: www.dikepsy.gr, www.autismhellas.gr